Paylaş |
|
Tweet |
Yeşil pasaport, bordo pasaportla kıyasla vizesiz girebildiği ülkeler daha fazladır. Rakam verecek olursak tam tamına 160 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya online vize alarak girebilmektedir. Bordo pasaport için bu sayı 102 ülkeyle sınırlı. Doğrusu bir hayli dolaşım gücü fazladır yeşil pasaportun. Diğer ülkelerin pasaportlarıyla kıyaslayacak olursak Amerikan pasaportu 174, İsrail pasaportu 147, Rus pasaportu ise 105 ülke dolaşım güçleri bulunmaktadır. Fakat yeşil pasaportun geçerlilik süresi en fazla 5 yıl olarak belirlenmiş. Bu süre bitince tekrar yenilemeniz gerekli. Peki yeşil pasaport kimlere verilir diye soracak olursanız. Genel olarak devlet memurları ve belirli iş adamları bu pasaporta sahip olabilirler. Bunların kimler olduğunu ve nasıl yeşil pasaport çıkartabileceklerini detaylı bir şekilde yazımızın devamında açıkladık.
Devlet memurları ve kamu personelleri görev süreleri boyunda kıdem atlama durumu vardır. En yüksek kıdem 1 ve en düşük kıdem ise 13’dür. Tabi bunun belli başlı kriterleri vardır. Göreve başlayan her memur 13’den başlamaz. Bunu etkileyen faktörler kişinin okuduğu süre, askerlik görevi gibi durumlar kıdem derecesinde değişiklik yaratabilmektedir. Örnek verecek olursak fakülte mezunu birisi göreve 9 derece 1 kıdem olarak başlarlar. Kıdem her yıl yükselir tabi bir aksilik olmaması durumunda. Buda 9/2 gibi örneklendirilebilir. Fakat derece her 3 senede bir düşer (8/2 gibi).Bu durumda kamuda öncelikle bir kaç yılınızı geçirmeniz gerekli ki kadro dereceniz 1 -2 veya 3 olmalı yeşil pasaport çıkarmak için.
Millet vekilleri aktif görev süreleri boyunca siyah pasaport kullanırlar. Görev süreleri bittiğinde ise yeşil pasaport çıkarmaya hak kazanırlar.
Eski bakanlarda aynı millet vekilleri gibi görevleri süresince siyah pasaport kullanırlar. Fakat görevleri sonlandığında yeşil pasaport kullanırlar.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kadro dereceleri 1 – 2 ve 3 olan devlet memurları veya kamu personelleri emekliye ayrılsalar bile yeşil pasaport kullanma hakları saklı kalır.
Belediye başkanlarında ise durum; görevleri süresince yeşil pasaport kullanma hakları vardır. Fakat emekliye ayrıldıklarında bu hakları kalkar ve bordo pasaport kullanırlar. Eğer ki emekliye ayrıldıkları kadro dereceleri 1 ise yeşil pasaport kullanmaya devam ederler.
Ülkemize başarı getirdiği için devlet sporcusu ünvanı taşıyan sporculara da yeşil pasaport verilir. Yaptığı sporun branşı fark etmeksizin.
Bazı kriterleri taşıyan ihracat işiyle uğraşan iş adamlarına da yeşil pasaport veriliyor. Bu yasa mart 2017 yılında bakanlar kurulu kararıyla çıkarılmıştır. Peki nedir bu kriterler;
-Son 3 yılı boyunca 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmalara 1 adet
-Yine son 3 yılı boyunca 10 milyon dolar üzerinde ihracat yapan firmalara 2 adet
-25 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firmalara 3 adet
-50 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firmalara 4 adet
-100 milyon doların üzerinde ihracat yapana ise 5 adet hususi damgalı yeşil pasaport verilir.
-Son olarak bu yasanın kriterleri arasında devlete karşı işlenen suçlardan birinden veya bir kaçından hüküm giymemiş olmak. ( Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık gibi. )
-Diğer suçlardan dolayı yargılananlar veya hüküm giyenler, bakanlar kurulunun belirlemiş olduğu ihracat rakamlarının tutması halinde yeşil pasaport alabilirler.
Hususi pasaporta başvuruda bulunmak için Ekonomi Bakanlığının ‘İHRACATÇI FİRMA YETKİLİLERİ İÇİN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT TALEP FORMU’ nu doldurmanız gerekli. Bu formla beraber üye olduğunuz İhracat birliğine gitmeniz gerekiyor ve burada imzalanan bu formu tekrar Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne onaylatmak üzere götürmelisiniz. Bu işlemden sonra ise İl Nüfus Müdürlüklerinden şahsen hususi pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yeşil pasaport talep formuna buradan ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ : Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri beyanda bulundukları bilgilerin yanlış olması durumunda veya yeşil pasaport geçerlilik süresi içinde bu kriterlerden bir yada bir kaçını kaybettikleri andan itibaren 15 gün içerisinde pasaportlarını geri teslim etmekle yükümlüdürler.
-Yukarıdaki yazımızda da bahsettiğimiz gibi yeşil pasaport vize almadan bir çok ülkeye girebilmesi mümkün. Schengen üyesi ülkelere de vize almadan girebilmekte. Fakat bordo pasaportta durum bu şekilde değil. Buda hususi pasaportun avantajlarından bir tanesi.
-Yeşil pasaport sahipleri pasaport harç bedeli ödemezler. Yalnızca defter bedelini öderler.
2018 Yeşil pasaport defter bedeli ücreti : 108 Liradır.
İlk defa yeşil pasaport çıkartacaksanız veya mevcut pasaportunuzu yenilemek istediğinizde sadece bu ücreti ödersiniz.
Vize almanızın zorunlu olduğu ülkelerden vize alabilmek için pasaport sürenizin en az 3 ay kalmış olması gerekli. Bu durum kimi ülkeler için 6 ay olarak belirlenmiş. Bunların hangi ülkeler olduğunu tam liste halinde buradan öğrenebilirsiniz. Diyelim ki pasaportunuzun süresinin bitmesine son 2 ay var. Sizde İtalyaya gideceksiniz fakat İtalya için istenen pasaport geçerlilik süresi 3 ayla sınırlandırılmış. Bu durumda 3 ay önceden başvuruda bulunmanız gerekiyor yada pasaportunuzu yeniletmeniz gerekli.
Hususi damgalı pasaport kimlere verilir, kimler alabilir, avantajları nelerdir gibi açıklamalarda bulunduk. Eğer sizde aranan kriterler içinde olduğunuzu düşünüyorsanız Yeşil pasaport başvurusu ve Gerekli Evraklar yazımıza bir göz atın.
SİGARANIN ZARARLARI NELERDİR? Sigara içmek vücudun hemen her organına ciddi zararlar