Paylaş |
|
Tweet |
Herhangi bir sebeple Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanmakta olan, ceza alma riski olan veya hukuki süreci devam eden kişilerin ülkeden kaçma girişimlerini engellemek amacıyla Sulh Ceza Hakimi tarafından verilen kararla kişinin yurtdışı seyahatine getirilen yasağa yurtdışı çıkış yasağı denir.
Bu yasağın getirilmesindeki asıl amaç suç işleyen kişilerin yurtdışına kaçarak ortadan kaybolmasını önlemektir. Suç işleyip alacağı cezadan korkan ve çaresiz bir sürece giren kişiler çareyi yurtdışına kaçmakta aramaktadırlar. Sulh ceza hakimi ise bu yasakla birlikte kişinin yasal yollarla yurtdışına çıkmasına engel olmak için adli kontrol şartını yerine getirmiş olur.
Kişi kendisi için yurtdışı çıkış yasağı olup olmadığını merak ediyorsa sorgulama 2 yöntemle yapılabilir;
Üzerindeki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep eden kişiler kendisi ya da avukatı vasıtası ile bir itiraz dilekçesi yazarak zabıt kâtibine teslim etmek zorundadırlar. Kişi bu başvuruyu karar verildiği andan itibaren 7 gün içerisinde yapmalıdır. 7 gün içerisinde karara itiraz etmeyenler bir daha bu karara itiraz edemezler. Dilekçe verildikten sonra Cumhuriyet Savcısı itirazı yetkili Sulh Ceza Hakimine bildirir. Hakim 5 gün içerisinde kararı açıklamak hükmündedir. Hakim hakkınızda yurtdışına kaçış riski görmediği takdirde yasağı kaldıracaktır.
5982. sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 12 Eylül 2010 yılında yapılan değişiklik ile birlikte vergi borcu olan mükelleflerin yurtdışı seyahat engeli kaldırılmıştır. Bu sebeple geçmiş yıllarda yurtdışı çıkış yasağı almış kişiler gönül rahatlığı ile yurtdışına çıkabilirler.
5982. sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 12 Eylül 2010 yılında yapılan değişiklik ile birlikte zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmemiş, tecili olmayan kişiler içinde yurtdışı seyahat engellemesi kaldırılmıştır. Bu kişiler gönül rahatlığı ile yurtdışına çıkabilirler. Yurtdışı çıkış yasağı suç unsuru teşkil eden davaları halihazırda süren kişiler içindir.
Askerlik vazifesini muhabereci veya stingercı olarak yapan vatandaşlarımızın mağduriyeti ortadan kaldırıldı. Yenilenen kanunla birlikte suç unsuru taşımayan herkes Seyahat ve Hürriyet Özgürlüğü kapsamında yurtdışı seyahatine sorunsuz çıkabilecek.
Normal şartlarda karar sonrası 7 gün içerisinde itiraz dilekçesi verildikten sonra Hakim 5 gün içerisinde kararını vermek zorundadır. Bu sürecin olmadığını 7 gün içerisinde başvuruyu kaçırdığımızı düşünürsek adli soruşturma süresince veya devamında 1 yıl süreyle yurtdışı yasağı devam edebilir.
SİGARANIN ZARARLARI NELERDİR? Sigara içmek vücudun hemen her organına ciddi zararlar